Święta Wielkanocne – czyli o tym co i w jaki sposób przygotować na Śniadanie Wielkanocne.

Jest puszyste i żółciutkie,
Tak radosne i malutkie,
Zerka na nas ze skorupki,
Myśli: jak tu uciec z tej chałupki?

 

 

Za kilka dni Święta Wielkanocne. Większość z nas zastanawia się jak je przeżyć nie rezygnując ze stosowania diety. Odpowiedź jest prosta – stosując zdrowy rozsądek. Pamiętajmy, że dzień czy dwa żywieniowej rozpusty nie jest w stanie nam zaszkodzić jeżeli na co dzień stosujemy się do zasad zdrowego odżywiania. Jednak dla tych, którzy nie do końca są w stanie zaufać swojej silnej woli – poniżej prezentuję kilka przepisów, które pomogą nam w Wielkanocnym kucharzeniu.

Pieczony udziec z indyka z koprem włoskim i warzywami

1kg udźca z indyka lub filetu
2 bulwy kopru włoskiego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
2 łyżki oliwy
¼ szklanki białego wytrawnego wina
½ szklanki bulionu
sól, pieprz

Nasiona kopru rozgnieć w moździerzu lub za pomocą wałka. Rozetrzyj je z oliwą i posiekanym czosnkiem – natrzyj mięso. Koper włoski posiekaj. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, dookoła poukładaj posiekany koper. Całość piecz, podlewając winem i bulionem aż będzie miękkie.

Tak przygotowanego indyka można wykorzystać zarówno jako element Wielkanocnego obiadu jak i wędlinę na Wielkanocne śniadanie.

Jajka faszerowane musem z awokado

4 jajka
1 dojrzałe awokado
Garść świeżego szpinaku
1/3 kostki chudego sera twarogowego
1 łyżka jogurtu naturalnego
Sól, pieprz, czosnek, szczypiorek

Jajka ugotuj na twardo – przestudź. Po obraniu, przekrój je wzdłuż na pół i wyciągnij żółtka. Żółtka, awokado, ser twarogowy, szpinak, jogurt i przyprawy zmiksuj na gęstą pastę. Przy użyciu rękawa cukierniczego (lub łyżeczką) nadziej pozostałe białka.

Jajka faszerowane z tuńczykiem i rukolą

6 jajek
1 puszka tuńczyka w oliwie
2 łyżki jogurtu naturalnego
½ pęczka rukoli
Szczypiorek, sól, pieprz

Jajka ugotuj na twardo. Przestudź, obierz i przekrój wzdłuż. Wyciągnij żółtka. Żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj posiekaną rukolę, szczypiorek, tuńczyka i jogurt. Delikatnie wszystko wymieszaj i nadziej masą białka.

 

Klops z warzywami

Filet z piersi kurczaka 300g (mielony)
1 mała cebulka
2 średnie marchewki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 jajko
1 łyżka koncentratu pomidorowego
¼ szklanki bułki tartej
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, rozmaryn, tymianek

Marchewkę zetrzyj na tarce, cebulkę i czosnek posiekaj. Rozgrzej olej wrzuć warzywa i smaż aż lekko zmiękną. Dodaj koncentrat pomidorowy i zioła. Odstaw do przestygnięcia. W dużej misce rozmieszaj dokładnie przesmażone warzywa, zmielone mięso, jajko i bułkę tartą. Dopraw. Dno i brzegi keksowki wysmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej wyrobioną masę. Foremkę wstaw do większej formy, którą wypełnij wodą do ½ wysokości keksowki. Piecz w temp. 160 st. C przez ok. 30min.

 

Razowa tarta z owocami

Ciasto:
125g mąki pszennej razowej
80g masła
1 jajko
3 łyżki brązowego cukru

 

3 średnie kwaśne jabłka
½ puszki brzoskwiń
Cynamon, wanilia

Mąkę wsyp do miseczki, dodaj pokrojone masło, odrobinę soli i cukier. Rozetrzyj masło z mąką, wbij jajko i zagnieć kruche ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać 1-2 łyżki wody. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie przygotuj masę owocową. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Razem z posiekanymi brzoskwiniami, przyprawami i odrobiną syropu z puszki wstaw na mały ogień. Duś aż owoce przejdą aromatem przypraw – odstaw do wystygnięcia. Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj. Tak przygotowanym ciastem wylep foremkę do tarty. Spód podziurkuj widelcem i staw całość do piekarnika nagrzanego do 190st. C. Piecz ok. 20-25min na złoty kolor. Ciasto przestudź i wylej na nie masę jabłkowo-brzoskwiniową – schłodź.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Wielkanoc i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Święta Wielkanocne – czyli o tym co i w jaki sposób przygotować na Śniadanie Wielkanocne.

  1. Marteczka pisze:

    Super przepis na indora i owocowe ciasto, wypróbuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


dziewięć − = 0

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>